Op de buurttuin Spinozahof laten ze er geen gras over groeien.
Dankzij honderd Hagenaars die meedoen aan het onderzoek Haagse Hitte van de TU Delft is binnenkort voor eens en altijd duidelijk hoe warm het nou écht wordt in de hofstad. Haagse Hitte is een onderzoeksproject van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het bouwt voort op eerdere projecten voor Amsterdam en Rotterdam: Amsterwarm en Hotterdam. De studenten onderzoeken hoe de temperatuur in de stad van invloed is op het welzijn van de stadsbewoners.
Den Haag moet snel ‘vergroenen’, anders dreigen het centrum en omgeving onleefbaar te worden, stellen verontruste bewoners. Onderzoek laat zien dat de stad tot de meest ‘versteende’ van Nederland behoort.
Aan haar randen is Den Haag misschien een oase van groen, maar binnen de bebouwde kom ontbreekt het de gemeente aan stadsnatuur. Sterker, onderzoek van de Universiteit van Wageningen laat zien dat Den Haag in de top vijf staat van minst groene steden van Nederland. Ver achter Rotterdam en Amsterdam.Vooral het centrum en de aanliggende woonwijken bestaan uit nauwelijks meer dan steen en beton. ,,Het is schokkend hoe weinig groen er in de Haagse achterstandswijken is, zegt onderzoeker Peter Visschedijk.
Die werkelijkheid is ook doorgedrongen tot bewoners uit stadsdeel Centrum. Zij dringen aan op meer onderzoek en stevige maatregelen. ,,Uit metingen blijkt dat onze binnenstad bij warm weer de heetste plek van Nederland is,” weet Hanneke van Veen, bewoonster van de Rivierenbuurt.
Onleefbaar
Samen met haar man lanceerde ze vorig jaar een website over het probleem van hitte-eilanden in de stad. ,,Die onstaan hier door de extreem dichte bebouwing en door het grote gebrek aan groen”. Het echtpaar wil meer gedetailleerd onderzoek naar het klimaat in de stad. En ‘natuurlijk’ meer groen. Van Veen: ,,Anders wordt de stad langzaam onleefbaar.”
De Haagse krijgt steun van de Vereniging Vrienden van Den Haag. Die hield zich tot voor kort vooral bezig met historische gebouwen, maar komt steeds vaker op voor stadsnatuur. ,,De stad moet zo snel mogelijk vergroenen,” zegt Valentijn van Kopenhagen. ,,,Bomen, planten, struiken, alles is goed. En meer groene daken ook.”
Duinen
Volgens de gemeente scoort Den Haag in het groenonderzoek zo laag, omdat geen rekening is gehouden met de recreatiegebieden en de duinen buiten de bebouwde kom. Ook benadrukt een woordvoerder dat hetzelfde onderzoek laat zien dat het groen in de stad de laatste jaren wel flink is toegenomen. Maar niet voldoende, stelt onderzoeker Visschedijk: ,,Den Haag staat nog steeds erg laag op de ranglijst. Dat is gewoon niet goed. Gezondheid, leefkwaliteit, sociale cohesie: dat alles kun je bevorderen door versteende wijken groener te maken.”
Een deel van de politiek is er druk mee bezig. De Partij voor de Dieren maakte met steun van een meerderheid van de raad onlangs een punt van het gebrek aan stadsnatuur. Voorvrouwe Christine Teunissen pleit ook voor een stadspark op het Koningin Julianaplein. ,,Een leefbare stad omvat zoveel meer dan gebouwen met winkels en woningen.”
(bron: ad.nl)